Osnovna škola Ivana Lovrića

Izvannastavna aktivnost Leteći medvjedići 2022./2023.

Izvannastavna aktivnost Leteći medvjedići 2022./2023.

Učitelji Osnovne škole Ivana Lovrića Rozana Ivković-Ćurić, Jure Poljak, Karla Radović i Andrea Norac u školskoj su godini 2022./2023. osnovali izvannastavnu aktivnost Mladi planinari Leteći medvjedići.

Cilj ove izvannastavne aktivnosti bio je da planinareći učenici upoznaju prirodnu i kulturnu baštinu Republike Hrvatske,  zaštićenu  floru i faunu, razviju svijesti o očuvanju prirode i održivom razvoju, zdravom i aktivnom životu i čovjekovom utjecaju na živi svijet. Usvajajući naviku odlaska u prirodu, velika je vjerojatnost da će je zadržati tijekom cijeloga svojega života. Planinarenje i igranje u prirodi donosi im značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja i kreativnosti.

Tijekom nastavne godine voditelji izvannastavne aktivnosti učenicima su održavali predavanja u svojoj maloj planinarskoj školi i radili na učeničkoj fizičkoj spremi odlazeći na trinaest (13) terenskih nastava koje su uključivale uspone na vrhove hrvatskih planina (Svilaja, Visoka, Dinara, Paklenica, Kamešnica) te posjetili značajne krajobraze i kulturnu baštinu svojega zavičaja na temelju čega su učenici izradili i digitalnu knjigu: Planina kroz fotoobjektiv:

https://read.bookcreator.com/FW2dDQqN_CAKbvxS7vc6N6PIqmxbFAk96Rpa-6j5YOw/SnsXynrpR8yH4oiw_maPFw

Svaki je uspon bio popraćen predavanjima o zaštićenim i endemskim biljkama, gljivama, geologiji (vrste stijena, minerali), vojni logor Tilurij, Delmati, Domovinski rat, a na kraju su se učenici osposobljavali i za upotreba aplikacija za orijentaciju i snalaženje u prirodi.

Učenici, dionici izvannastavne aktivnosti, prigodnim su predavanjima i uređivanjem školskoga panoa obilježili Međunarodni dan planina i Dan planeta Zemlje što su objavili i na svojoj Facebook stranici INA Leteći medvjedići:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086347429275

Kao sudionici partneri eTwinning projekta Pogled s planine/A view from the mountain, učenici su izradili brojne praktične radove: plakate, razglednice, digitalne knjige, literalne radove i videozapise koji su objavljeni na Google sites i European School Education Platform (ESEP):

https://sites.google.com/view/aviewfromthemountain/o-projektu

U sklopu izvannastavne aktivnosti učitelji su za novu školsku godinu 2023./2024. osmisli projekt Planinarenjem kroz zaštićenu prirodnu baštinu Republike Hrvatske.

 

Rozana Ivković-Ćurić, Jure Poljak i Karla Radović