SUSRET SA ZNANSTVENIKOM IVICOM PULJKOM

Jučer smo imali iznimnu čast, na poziv učiteljice Andree Norac i učitelja Zorana Samardžića, u našoj školi ugostiti svjetski priznatog znanstvenika prof.dr.sc. Ivicu Puljka i uživo čuti priču o nastanku i razvoju  svemira. Uspio nam je na jednostavan način dočarati tajnu svemira i istraživanje koje je rezultiralo otkrićem Higgsovog bozona u CERN-u. Sami smo se sebi čudili kako smo ga pažljivo i bez daha slušali te na kraju mislili da smo sve shvatili.

 

Hvala Vam, gospodine Puljak, što ste došli u našu školu, što ste nam rekli da  svatko od nas može činiti velike stvari i biti znanstvenik, ali uz mnogo truda i rada!  Hvala Vam na savjetu da što više slušamo na satu tako da vrijeme kod kuće možemo iskoristiti „igrajući nogomet“. Niste ni svjesni, ali možda već sutra netko od nas posluša Vaš savjet i postane „znanstvena faca“.

 

Prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Prof. Puljak član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka na Kanarskim otocima. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

 

 

Kontakt

Sending

©2019 Coded by Digital Tailors Hosted by CroCloud

Log in with your credentials

Forgot your details?