Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda Osnovne škole Ivana Lovrića sudjelovali su u projektu u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pod nazivom „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

     Cilj je ovakvog oblika nastave učenje i poučavanje o Domovinskom ratu.

            Bogat i dobro isplaniran program podrazumijeva jak tempo, međutim omogućava učenicima ono najvažnije – učenje o prošlosti na autentičnim mjestima od sudionika događaja.

            U okviru programa prvog dana posjeta organizirana su dva predavanja. Prvo predavanje se odnosilo na Vukovar prije rata, a u drugom predavanju učenici su saznali sve o 90 dana napada na Vukovar koji je na kraju doveo do njegova pada.

            U nastavku boravka u Vukovaru učenici posjećuju vukovarsku bolnicu. U njezinim skučenim podrumskim prostorijama gotovo je moguće osjetiti svu težinu života nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada.

            Drugog dana boravka u Vukovaru predviđeno je razgledanje najvažnijih lokacija vezanih uz stradanja Vukovara u Domovinskom ratu – vojarne, Trpinjske ceste, Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, Ovčare, Kukuruznog puta.

            Na Ovčari, najvećoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata, te na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u tišini, s puno poštovanja uz upaljene svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu, učenici uz stručno vodstvo saznaju tragične posljedicama pada grada.

            Na kraju bogatog programa predviđeno je predavanje pod nazivom „Škola mira”. U „Kvizu znanja” po dvoje učenika predstavlja svoje škole. Međutim, cilj kviza nije isključivo pobjeda. Težnja je organizatora da učenici natjecatelji, ali i svi ostali učenici u publici, ponove što je moguće više podataka koje su svi u dva dana boravka u Vukovaru imali prilike čuti i upamtiti. Tako se zaokružuje proces učenja i znanje dobiveno učenjem na terenu postaje trajno.

 

 

Kontakt

Sending

©2019 Coded by Digital Tailors Hosted by CroCloud

Log in with your credentials

Forgot your details?