Opis prostora

Opis prostora (6. razred)

Od slike do opisa

 

Opis otvorenoga i zatvorenoga prostora učenicima često predstavlja problem jer im je slikovito izražavanje oduvijek predstavljalo problem pa smo se za taj mukotrpni posao odlučili temeljito pripremiti.

1.sat (obradba)

Razred sam podijelila na dva dijela. Prvi dio razreda imao je zadatak samostalno pročitati nastavnu jedinicu Opis zatvorenoga prostora i izdvojiti ono što smatraju najbitnijim, a drugi dio razreda je to isto trebao napraviti za nastavnu jedinicu Opis otvorenoga prostora.

Na ploču smo zapisali ono što smo smatrali najvažnijim.

 

2. sat (rad u skupini)

Razred je podijeljen u 4 skupine. Svaka je skupina dobila zadatak da opiše odabrani otvoreni prostor. Ostale skupine nisu znale o kojem se prostoru radi.  Skupine su trebale osmisliti 10 rečenica i slikovito opisati prostor na način da ostale skupine što teže otkriju o kojem se prostoru radi.

Nakon što su napisali svojih deset rečenica učenici su čitali svoje opise. Pročitali bi prvu rečenicu, a ostale bi skupine pokušavale pogoditi o kojem se prostoru radi. Najuspješnija skupina je ona koja je uspjela pročitati što više rečenica jer su ostale skupine teže uspijevale pogoditi o kojem se prostoru radi.

Učenici su primijetili da su uspješnije skupine bile one čiji su opisi bili slikovitiji jer su upotrebljavali manje činjenica, a više prenesenoga značenja, epiteta, usporedbi…

 

3. sat (opis prema zadanim fotografijama)

Učenicima su na slikokazima prikazane 4 fotografije. Poslije svake fotografije učenici su trebali osmisliti i zapisati što više pjesničkih slika. Nakon pisanja učenici su čitali zapisano. Zajedno smo komentirali pjesničke slike i dorađivali ih.

 

4. sat (pisanje opisa)

Učenici su imali zadatak opisati otvoreni prostor (samostalno su birali koji će prostor opisivati).  U svoj su prostor trebali uklopiti pjesničke slike s prethodnoga sata.

 

Opisi:

Najljepša livada

     Posljednji ostatci snijega na malenom proplanku nestaju pred sve jačim zrakama sunca.

     Vlažna zemlja i tople sunčeve zrake gode nježnim vlatima trave. Livada je sve zelenija i zelenija. Iz zemlje proviruju prve visibabe. Nježnim glavicamam, bijelim poput snijega, probijaju put prema suncu. Kad izbiju na površinu, kao da se rastežu, trljaju pospane oči i dive se ljepoti oko sebe. Livada je nalik na bijeli tepih koji se njiše na laganom proljetnom vjetru. Nešto niže, u malom sjenovitom jarku, svijet su ugledali prvi jaglaci. Nježnih žutih latica natječu se sa suncem u ljepoti. Rastu u skupinama, zbijeni jedni do drugih ne želeći se razdvojiti. Svaka skupina okružena je zelenim duguljastim listovima koji ih štite i nježno miluju. Niski i maleni jaglaci ugledali su vitke i nježne modre ljepotice i pitaju se tko su one dok se njihov opojan miris širi livadom. To su prve ljubičice. Na dugim, nježnim i krhkim peteljkama izvijaju svoje ljubičaste  latice i ponosno dižu glavice prema suncu. U daljini je mirno jezero u kojemu se ogledaje proljetno sunce.

     Sunce se polako spušta prema zapadu, a njegove zrake igraju se nad livadom u tisuću boja.

Lucija Pavić

 

Moj vrt

     Moj je vrt moje utočište, moj bijeg od svakodnevnice i u njemu sve uvijek vrvi životom. Najljepši je u proljeće kada ga sunce kupa svojim blagim zrakama.

     Miris vjesnika proljeća raznobojnih cvjetova prosutih prostranom livadom mekom kao tepih, vode nas do bujnih grmova veličanstvenih ruža koje se drže ponosno i uzorito kao što i priliči kraljici cvijeća. Ruže crvene poput vina podsjećaju na ljubav, one bijele na djetinjstvo, a one žute svojom bojom sunca griju srce nekom neopisivom toplinom i veseljem. Te predivne ruže osvježavaju bistre kapljice malenoga vodoskoka koje vedro i neumorno skakuću kao djeca u igri. U tim kapljicama možemo vidjeti svu ljepotu sunčeve svjetlosti. Ako nam se posreći pa vrtom prošetamo za vedroga dana, iz gustih će krošanja do naših ušiju dopirati skladan i radostan pjev ptica ljepši od bilo kojeg zbora.

     Šetnja mojim vrtom je najbolji lijek za sjetno raspoloženje te mi je to oduvijek najdraže mjesto na svijetu.

Barbara Poljak

 

 

Vrt moje bake

      Bakin  je vrt svako jutro obasjan sunčevim zrakama. Njegov je zeleni pokrivač umiven jutarnjom rosom.

     Miris divnoga cvijeća privlači ose i pčele. Cvijeće miriše kao svježe skuhani čaj od kamilice. Mali se mišić skriva u grmu i jede upravo ukradeni komadić sira.

Crvena gljivica je sama. Čeka prijatelje koje će joj majka priroda uskoro pokloniti.  Vrhovi stabala  skoro dosežu plavo nebo po kojem plove bijeli oblaci. Ptice lete do svojih malenih kućica koje je izradio moj djed. Šareno lišće šušti. Vjetar dodiruje vrhove stabala dok se  leptiri igraju i skakuću po cvjetovima.

     Baka se sprema skuhati ukusni ručak koristeći plodove iz vrta. Miris ručka nas poziva na objed.

Anđela Vučković

 

 

 

Kontakt

Sending

©2020 Coded by Digital Tailors Hosted by CroCloud

Log in with your credentials

Forgot your details?