Fizika

Osnovna škola Ivana Lovrića

Dobrodošli na stranicu predmeta Fizika

1

FIZIKA

Igra je najviši oblik istraživanja – Albert Einstein

Učitelji/ce

  • Andrea Norac  –  informacije petkom 4. školski sat
3

Mozak nije posuda koju treba napuniti, već vatra koju treba zapaliti. - Plutarh

12804738_10209221005305576_5852945031142467871_n

Nastavak ovotjedne “Priče o svemiru i Higgsovom bozonu” po Dalmaciji. Jutros u Sinju, dva sedma razreda u Osnovnoj školi Ivana Lovrića. Izvrsna atmosfera, djeca zainteresirana, baš lijepo iskustvo. – riječi su profesora Puljka nakon prekrasnog predavanja u našoj školi.

Uživali smo svi i nadamo se ponovnom susretu.

znanstvenici

Učenici 8.c razreda Iva Boko, Ivana Filipović-Grčić, Martina Hrgović i Josip Perić, pod vodstvom nastavnice Andree Norac, sudjelovali su na Smotri učeničkih pokusa i istraživačkih radova Budi i ti znanstvenik!, na Fakultetu elektronike, strojarstva i brodogradnje. Zainteresiranima su objašnjavali pričicu o indeksu loma. Mnoge je zainteresirao njihov rad, a među njima je bio i Ivica Puljak, naš poznati fizičar. Pohvale su stigle i od komisije što ih je jako razveselilo. U prekrasnoj atmosferi predstavljeno je puno zanimljivih radova i to je za svih bilo jedno nezaboravno iskustvo.

Andrea (6)

Samostalni eksperimentalni radovi učenika osnovnih škola 2016./2017.

Vinkovci, 2. – 5. svibnja

učenice: Ivana Filipović Grčić i Iva Boko

mentorica: Andrea Norac, prof.

WhatsApp Image 2017-10-16 at 12.17.28

Guy Paić rođen je 1937. godine. Započeo je svoju znanstvenu karijeru u niskoenergetskoj nuklearnoj fizici u Institutu „Ruđer Bošković“ (IRB). Njegova međunarodna karijera započela je u proljeće 1968. godine na University of California at Los Angeles (UCLA) kao izvanredni profesor sve do 1970. godine. Godine 1968. Guy je, zajedno s Ivom Šlausom i Vladivojem Valkovićem, dobio najvišu nagradu za znanost u Hrvatskoj, nagradu „Ruđer Bošković”, „za važne doprinose proučavanju nuklearnih interakcija i sistema s malim brojem nukleona”. Radio je kao konzultant Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pri čemu je u rasponu od 25 godina poduzeo mnogo duljih i kraćih misija u afričke zemlje, uključujući Maroko, Alžir i Tunis na sjeveru do Tanzanije na jugu, te od Senegala, Obale Slonovače, Gane i Kameruna na zapadu do Madagaskara i Sudana na istoku. Njegova posljednja misija u Africi bila je u Nigeru 1999. godine. Također je sudjelovao u pokusima na SPC u CERN-u te ALICE eksperimentu (A Large Ion Collider Experiment).
U razdoblju 2000.−2002. bio je član povjerenstva za formuliranje znanstvene strategije u Hrvatskoj (68). Redovito je član međunarodnog znanstvenog odbora skupa „LHC Days in Split“. Guy je objavio blizu 300 znanstvenih radova i prema Spiresu skupio više od 8900 citata.

Poveznice

6

Zanimljivosti

7

Dodatna nastava

8

Natjecanja iz fizike

9

Dokumenti

10

Učionica i kabinet fizike

complete1_3 – kopija – kopija

Kontakt

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?